Sayfalar

14 Ocak 2014 Salı

Fırında tavuk kanat

Sizi bilmem ama benim tavuk kanadına deli olduğum bir gerçek... Bu iş bibuçuk yüzünden oldu, o kadar güzel yapıyorlar ki, müptela olmamak zor... Evde mangalla pişirmek mümkün olmadığı için aynı lezzeti tutturmak kolay değil açıkçası ama, güzel bir tavuk kanadı yapmayı da bir süredir deniyordum, bu sefer fena olmadı sanırım... Bir not, elbette döküm ızgara tavasında yapmak her zaman için bir olasılık, ancak bu tür yağlı etlerde çok ciddi bir dumanaltı problemi yaşanıyor döküm tavada, o yüzden fırında yapmak en iyi çözüm. Amerikalılar kanatları derin yağda kızartır, eyvallah o da lezzetli ama kızartma tercih edeceğim bir pişirme tarzı değil. Fırında güzel oluyor merak etmeyin... E haydi başlayalım o zaman...

Önce, her zaman olduğu üzere malzemeler gelsin;

-1 kg tavuk kanadı
-1 dolu tatlı kaşığı acı biber salçası
-3 dolu tatlı kaşığı domates salçası
-1 tatlı kaşığı curry
-1 tatlı kaşığı kekik
-2 tatlı kaşığı smoked paprika (ona ayrıca değineceğim)
-isteğe göre kırmızı biber, karabiber, tuz
-2 yemek kaşığı zeytinyağı
-az bir miktar (yarım çay bardağı) su

Öncelikle smoked paprika konusuna biraz değinelim. Bizim memlekette pek bildiğimiz bir baharat değil bu arkadaş, genellikle baharatçılarda da bulmak pek olası değil. Toz biber görünümlü bu arkadaşlar fümelenerek kurutulmuş özel bir biberin toz haline gelene kadar öğütülmesiyle yapılıyor. Yemeklere nefis bir füme, is tadı katıyor. Adeta mangalda pişmiş gibi bir lezzet veriyor. Dediğim gibi çok kolay bulunan bir baharat değil, o yüzden fiyatı da bir hayli yüksek (100 gramlık kutusu 18 TL İstinye Park'ta örneğin). Ama ben müptelası oldum şimdiden, onu söylemeliyim...

Tarifimize gelecek olursak, ilk olarak kanatların haricindeki tüm malzemeyi büyükçe bir kasede iyice karıştırıyorum, çatal veya çırpıcı kullanabilirsiniz. İyice homojen bir hale geldiğinde, kanatları tek tek bu karışıma buluyorum ve fırının ızgara teline diziyorum. Kanatların hepsi dizildiğinde altında mutlaka bir fırın kağıdı yerleştirdiğim tepsi olacak şekilde ızgara telini önceden 200 dereceye ısıttığım fırınıma yerleştiriyorum. Bu şekilde yaklaşık yarım saat kadar durması gerekiyor fırında. Bir kontrol etmekte fayda var, derisi çok yumuşak kalırsa performansı düşer... Onun için mümkün olduğunca çıtır çıtır olduğuna emin olun derim. Eğer ızgara telinde pişirmek uymaz derseniz, derili kısımları alta gelecek şekilde dizip 15 dakika, sonra ters yüz edip bir 20 dakika daha pişirirseniz o şekilde de güzel olacaktır, ama bu durumda kanatların derisindeki yağ tepside kaldığı için istediğiniz kadar çıtır çıtır olmuyor, o da tecrübeyle sabit.

Görüntü bu... Harika oldu, deneyip yorumlarınızı yazarsanız da sevinirim...





Afiyet olsun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder