Bazıları kuzu etini pek sevmez... Ne büyük hata... Oysa ki iyi pişirilmiş bir kuzu eti gibisi var mı? Siz de benle hemfikir iseniz, gelin nefis bir kuzu incik yapalım...
İncik, uzun pişirilmesi gereken bir arkadaşımız. Benim blogda genellikle verdiğim tariflere göre biraz farklılık taşıyor, ben burada çok hızlı yapılabilen lezzetli yemekleri daha çok paylaşmayı seviyorum. Ama bu sefer biraz uzun uğraştıran bir yemek tarifi vereceğim. Biraz zaman harcayacaksınız ama inanın memnun kalacaksınız...
Önce, adet olduğu üzere malzemeleri verelim, bu tarif 2 kişilik...
-2 adet kuzu incik
-2 adet chilli biber (acı tercih edenler için)
-5 diş sarmısak
-1 havuç
-1 kereviz sapı
-3-4 dal taze kekik
-2-3 adet defne yaprağı
-Yarım kilo küp küp doğranmış domates (veya bir kutu doğranmış domates konservesi)
-tuz, karabiber, kimyon, varsa smoked paprika ve iki çubuk tarçın
-zeytinyağı
-bir bardak kırmızı şarap
-3-4 yemek kaşığı worchestershire sosu
Evet haydi başlayalım...
Önce eti biraz renklendirmemiz gerekiyor... Bunun için büyükçe bir tencereye bir iki yemek kaşığı zeytinyağı döküp ısınmasını bekliyorum. Sonra, incikleri atıp dışını biraz karamelize edip kahverengi olmasını sağlayana kadar her tarafını hızlıca mühürlüyorum (yani kahverengi olacak kadar pişiriyorum, içi bu aşamada pişmeyecek, sadece dışına güzel bir renk katıyoruz).
Etler mühürlendikten sonra, kenara alıp biraz bekletiyorum, üzerine toz baharatlarımı (tuz, karabiber, kimyon, smoked paprika, belki isteğe göre biraz kırmızı biber ve kekik bile olabilir) bol miktarda serpiyorum. Burada her tarafının baharatlanmasını sağlamanızı öneririm.
Sonra, aynı tencereye yarım parmak kalınlığında dilimlemiş olduğum kereviz ve havuçları atıyorum, şarabı ekleyip iyice alkolü buharlaşana kadar ateşi yüksek tutuyorum. Alkol uçtuktan sonra, etleri sebzelerin üzerine koyuyorum. Sonra da domatesleri ekleyip, boyuna keserek içini açığa çıkardığım chilli biberlerini ve tarçın çubuklarını, defne yapraklarını, sadece kabuklarını soyduğum sarmısakları, worchestershire sosunu (benim kişisel favorim Lea Perrins) ve kekik dallarını ekliyorum.
Bu noktadan sonra iki seçeneğiniz var. İsterseniz, eğer sapları fırına dayanabilecek bir tencereniz varsa, mesela bir döküm tencere olabilir, 180 derece fırında 2 saat pişirebilirsiniz. Bu ideal çözüm, bunu yaparsanız tencerenin kapağını kapatmaya da gerek yok, bütün malzemeleri koyduktan sonra biraz karışıp kendine gelene kadar 15 dakika hafif ateşte tutup, sonra önceden ısıtılmış fırına doğrudan atabilirsiniz etleri.
Eğer bu imkan yoksa (benim bu fotoğrafı çektiğimde olduğu gibi), o zaman düşük ateşte ara sıra etleri ve sebzeleri şöyle bir karıştırarak, yine 2-2,5 saat kadar pişirmeniz gerekiyor. Etin büyüklüğüne göre bu pişme süresini ayarlamak gerekiyor. Piştiğini anlamanız çok kolay, kemikten tutup şöyle çatalla etleri aşağı doğru bastırdığınızda etler kemikten sıyrılacak gibi oluyorsa işlem tamam demektir...
Servis için benim önerilerim, güzel bir beğendi (henüz tarifi yok bende ama yaparım kısa süre içerisinde), veya hemen aşağıda gördüğünüz patates püresi...
Ya çok acayip oldu bu, iki fotoğraf paylaşayım :)
Tarifleriniz ile ilgili sizinle görüşmek istiyorum. Lütfen iletişime geçer misiniz?
YanıtlaSilİletişim mail : afiyetleeditor@gmail.com