Sayfalar

27 Kasım 2011 Pazar

Bir Quiche hikayesi

Herşey bugün yine her yeni bölümünde yapmaya çalıştığım gibi, Arda'nın Mutfağı'nı izlememle başladı... Bugün Arda Türkmen bir Pırasalı ve Pastırmalı Quiche tarifi verdi programında, o kadar güzel görünüyordu ki denemeden içim rahat etmeyecekti.

Arda Türkmen'in programı çok keyifli, hem gezme var, hem de harika yemek tarifleri var. Şu anda sayfası yenileniyor ama www.ardaninmutfagi.com adresinden eski bölümleri de izlemek mümkün. Ayrıca tarifleri de www.facebook.com/ardaninmutfagi sayfasında var. Burada da tarifi doğrudan onun sayfasından alıp yapıştırıyorum, fotoğraflar benden ama :)

Bu arada şunu da eklemeden geçemeyeceğim, bu yemek için hayatımda ilk kez merdaneyle hamur açtım :) Daha önce pizza hamuru yapmıştım kendim, ama onu elle açmıştım :)

Bu arada, pırasa ve pastırma harici kısım sabit olmak üzere, bir kaç fikir var kafamda; Jambon-Mantar, Bonfile-Soğan-Biber, Ispanak-Lor Peyniri gibi.. Denedikçe burada yorumlarımı yazarım. Anlaşılan bir süre çeşitli quiche tariflerimi göreceksiniz buralarda :)

Taban için
  • 400 gr un
  • 200 gr tereyağ
  • 1 dolu tutam tuz
  • 2 adet yumurta
  • Yarım çay bardağı soğuk su

İç malzeme
  • 2 adet büyük boy pırasa
  • 100 gram çemensiz pastırma
  • 3 adet yumurta
  • 200 gram krema
  • 1 avuç dolusu burger peyniri(rendelenecek)
  • 10-12 adet Frenk soğanı
  • 7-8 dal taze kekik
  • 8-10 adet kırma yeşil zeytin
  • Yarım çay kaşığı rende muskat
  • Tuz karabiber
  • Zeytinyağı

Taban için

*Un,tuz ve tereyağı bir kap içinde elinizle ezerek karıştırın.Üzerine yumurtaları teker teker kırın ve karıştırmaya devam edin.Yarım bardak suyu küçük küçük parçalar halinde karışımınıza karıştırarak ekleyin.Eğer karışımınız sert ve yoğrulur bir kıvama gelirse su eklemeyi bırakın,hamurunuzu cıvıklaştırmayın.

*Hamurunuzun üzerini nemli bir bez ile örtün ve 30-35 dakika arası serin bir yerde dinlendirin.

*Temiz bir tezgahta biraz un ve merdane ile hamurunuzu orantılı bir şekilde açın.


*Tabanı çıkabilen bir fırın kabının dibini biraz unlayın ve hamurunuzu fırın kabınıza alın.Kenarlarını ve tabanını içinde hava kalmayacak şekilde iyice fırın kabınıza yerleştirin ve dışarı taşan parçaları elinizle yada merdane ile alın.

*Bir çatal yada bıçakla kişin tabanına ve kenarlarına batırarak küçük delikler açın.

*180 derecede ısıtılmış fırında 15 dakika kadar taban iyice sertleşene kadar pişirin. Çıkardığınızda alttaki gibi görünecek :)


İç malzeme

*Pırasaları 10-12 cm civarında olacak şekilde kesin ve her birini önce ortadan ikiye sonra uzun şeritler halinde 3’e kesin,bu şekilde uzun jülyen kesilmiş pırasalar elde edeceksiniz.

*Zeytinyağı ekleyerek ısıttığınız tavada pırasaları 5-6 dakika kadar soteleyin,yumuşasınlar renkleri dönsün ama kavrulup yanmasınlar.

*Pişen pırasaları bir tabağa alıp soğutun.

*Bir derin kaba 3 yumurtayı kırın ve çırpın, daha sonra üzerine kremayı , ince kıyılmış Frenk soğanlarını,bir dolu avuç rendelenmiş burger peynirini tuz ve karabiber ilave edip iyice karıştırarak çırpmaya devam edin.

*Pişen tabanı fırından alın,pırasaları arzunuza göre ister ortadan kenarlara doğru ince uzun,ister ortadan dışa doğru daire yapacak şekilde itinayla dizin.

*Yumurtalı karışımınızı da üzerine eşit şekilde dökün ve hertarafına dağıtın.

*Pastırmaları ve zeytinleri dikkatlice bu karışıma batıracak şekilde tek tek üzerine dizin ve dalından kopararak üzerine taze kekik ve sızma zeytinyağı gezdirin. Ben burada üzerine burger peyniri ekledim, aslına bakarsanız rendelenmiş taze kaşar ile daha güzel olur. Sabırsızlığımıza geldi, o kadar güzel görünüyordu ki dayanamadık :)



*Kişi 170-180 derecelik fırında 25-30 dakika kadar üzeri altın rengi oluncaya kadar pişirin,çıkarınca üzerine azıcık daha zeytinyağı döküp, ılık servis edin.


Evet hepsi bu kadar. Biraz ılındığında kesinlikle daha lezzetli oluyor. Deneyenlerin yorumlarını da bekliyorum. Afiyet olsun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder