Sayfalar

5 Ocak 2013 Cumartesi

Fırında Kremalı Patates

Özellikle son dönemde ağırlıklı olarak ızgara et tarifleri veriyorum. Bu kadar tarifi verirken, dün akşam antrikot yanına çok yakıştığını düşündüğüm Fırında Kremalı Patates'ten yaptım, o kadar güzel oldu ki, hemen yazmak gerekti :)

Son dönemlerde şık café'lerde de karşımıza sık sık çıkıyor patatesin bu nefis versiyonu. Aslında zor bir yemek gibi görünse de, tek zor tarafı sanırım patatesleri ince ince dilimlemek, gerisinde hiç bir zorluk yok.

Bu tarifte vereceğim malzeme rahat rahat 4 kişiye garnitür olarak yetecektir.

- 6 adet orta boy patates
- 1 paket krema
- 1 adet muskat cevizi
- 2 dal taze biberiye
- 2-3 diş sarmısak
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1-2 tatlı kaşığı karabiber
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 su bardağı taze kaşar

Öncelikle elbette patatesleri güzelce yıkayıp kabuklarını soyuyorum. Sonra incecik dilimler kesiyorum. Pek kolay değilmiş gibi görünebilir ama iyi ve iri bir bıçakla çok kolay olduğunu söyleyebilirim. Eğer evinizde sebze kesmek dilimlemek için yeni çıkan "nicer dicer" ve benzeri alet edevattan da varsa zaten bir iki dakikada dilimleri hazırlamış olursunuz. Önemli olan, patateslerin olabildiğince ince olmaları, 1-2 mm'lik dilimler. 

Sonra bir kabın içine sarmısakları ve muskat cevizinin yaklaşık yarısını rendeliyorum. Taze biberiye dallarından yaprakları yukarıdan aşağıya doğru çekerek söküyorum, bıçakla biraz kıyıyorum. Tuzu ve karabiberi, en sonunda da kremayı katıp hepsini iyice karıştırıyorum. Eğer kremanız katıysa biraz sütle daha akışkan hale getirebilirsiniz. Sonra bir cam fırın kabının içini zeytinyağıyla yağlayıp, patatesleri kat kat dizmeye başlıyorum. Her katın üstüne de 2-3 kaşık kadar kremalı karışımdan döküyorum. Elimdeki patateslerin hepsi fırın kabına girdikten sonra kalan kremalı karışımı tepesine boca ediyorum ve önceden 180 dereceye ısıttığım fırınıma atıyorum.

Yaklaşık yarım saat kadar piştikten sonra (arada kontrol edebilirsiniz, patateslerin yumuşamasını beklemek gerek) üstüne bütün taze kaşarı yayıp tekrar fırına atıyorum. Kaşar iyice eriyip hafiften kızarmaya başlayınca işlem tamam... 

Görüntü de olağanüstü :) 



Tabağın tamamı da nefis görünüyordu, fotoğrafını paylaşmadan edemeyeceğim :) Mantarı bir diş sarımsakla zeytinyağında sote ettim, biberleri de ızgara tavamda pişirdim. Eti de her zamanki gibi bol tuz ve karabiber ile, çok az da üzerine zeytinyağı gezdirip yine ızgara yaptım. Ve tabii ki az pişirdim :)


Antrikotun pişirirken ne halde olduğunu da görmenizi istiyorum. Dökme demirden ızgara tavası diyorum ya hep, dediğim kadar var inanın...


 Evet, bize gerçekten afiyet oldu, size de olsun :)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder